Update non EU-exporteur

By: Explect, August 26, 2020

douane


Belangrijk bericht omtrent non EU-exporteur

Er komt een belangrijke verandering omtrent non EU-exporteur bedrijven. Niet-EU-bedrijven kunnen vanaf 1 oktober 2020 niet meer optreden als exporteur vanuit Nederland

De eis van de Nederlandse douane is dat een onderneming in de EU gevestigd moet zijn om de rol van exporteur op zich te kunnen nemen in overeenstemming met de Gedelegeerde Verordening van het Douane Wetboek van de Unie ("UCC DA").

Wat betekend dit: Vanaf 1 oktober 2020 is het niet langer toegestaan om een niet in de EU gevestigde onderneming te vermelden als 'exporteur' van de goederen in vak 2 van de douane-uitvoeraangifte.

De exporteur moet in het douanegebied van de EU zijn gevestigd dit is enkel van toepassing wanneer Uniegoederen worden uitgevoerd. Niet in de EU gevestigde bedrijven kunnen nog steeds worden gemeld als ‘exporteur’ met betrekking tot de wederuitvoer van niet-Uniegoederen.

BTW-implicaties

De toepassing van het btw-nultarief wordt In Nederland voor export niet automatisch gekoppeld aan het zijn van een exporteur. Het is dan ook belangrijk om een goed audittraject bij te houden zodat er altijd is te onderbouwen dat de transactie waarvoor het btw-nultarief wordt toegepast terecht is.

Volgende stappen

Niet in de EU gevestigde bedrijven moeten zich voorbereiden op de nieuwe regelgeving. Houd er rekening mee dat dit ook van belang kan zijn vanuit het oogpunt van douane, btw en regelgeving met betrekking tot de Brexit voor de uk.

Meer weten over de handeling van douane zaken? Wij helpen je graag verder.