Containerdepots

By: Explect, January 2, 2023

kwai-chung-hong-kong-15-may-2019-kwai-chung-cargo-terminal-hong-kong-city

Containerdepot is een van de meest voorkomende term die je in de scheepvaart hoort. Simpel gezegd is een containerdepot een ruimte om je zeecontainer (tijdelijk) op te slaan nadat ze van het schip zijn gelost. Vergis je niet, een depot is meer dan dat alleen. 


Dagelijks worden er miljoenen containers door schepen in verschillende havens afgezet voor laad- en los doeleinden. Wanneer deze containers hun bestemmingshaven bereiken moeten deze worden opgeslagen voordat het tijd is voor distributie. Het laden of lossen van vracht kan, zoals je vast wel weet, soms wat langer duren. Hier komen deze depots dus goed van pas, om de container tijdelijk veilig op te slaan.

Kortom, depots spelen een belangrijke rol in de scheepvaart. Het is de thuisbasis van miljoenen containers van over de hele wereld. Laten we nu ingaan op de details.Containerdepot functie en betekenis:


Zoals in de inleiding te lezen was zijn containerdepot een ruimte waar zeecontainers worden opgeslagen voor overslag. Depots worden vaak beveiligde faciliteiten genoemd, ze bieden onmisbare diensten zoals consolidatie van vracht, reparatie en reiniging van dozen en meer voor rederijen.

Containerdepots zijn beveiligde gebieden die het probleem van knelpunten en problemen met de opslag van containers oplossen. Een grote misvatting over containerdepots is dat ze alleen volgeladen containers opslaan. In werkelijkheid dient het meestal alleen als opslagplaats voor het verschepen van containers totdat het tijd is om te herladen. Er wordt namelijk maar een beperkt aantal containers tegelijk vervoerd. Afgezien hiervan hebben depots ook andere functies. Zo zijn sommige depots ook uitgerust om Out Of Gauge (OOG) goederen te behandelen, die buitengewone afmetingen hebben die een standaard container overtreffen.Consolidatie van vracht


Word je vracht geconsolideerd met andere vrachten dan wordt je lading naar het depot brengen en dan wordt het daar ingepakt er verzonden. Hetzelfde geldt als er een geladen container in het land van bestemming binnen komt in een depot, dan worden de uitgepakt en uitgedeeld. 


Documentatie:


Depots kunnen ook helpen bij administratieve en documentatieprocessen zoals:

·        Communicatie met het logistieke bedrijf

·        Vracht laden en lossen

·        Ontvangst beheren

·        Levering van goederen

·        DouaneafhandelingReparatie en reiniging


Na het inklaren van een container worden deze met kranen gehesen voor inspectie en om te classificeren als beschadigd en operationeel. Een beschadigde containers worden naar de onderhoudsfaciliteit gebracht voor reparatie, reiniging en opslag. De operationele containers worden apart gestapeld voor hergebruik. Containerdepot zijn dus een onmisbaar onderdeel van de logistieke keten. Ze tonen de stappen die genomen kunnen worden om belangrijke problemen zoals knelpunten en ruimtegebrek te overwinnen. Door een gecentraliseerde voorziening te bieden voor de inzameling, opslag en onderhoud van containers, helpen ze ook om havens innovatief en gebruiksvriendelijk te maken.