Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven wij 4 tips om jou 2019 knallend het jaar in te helpen.

  1. Check altijd of je de goederen die je wilt importeren of exporteren wel mag invoeren in het land van bestemming. Er zijn verschillende producten die niet geïmorteerd of geëxporteerd mogen worden. Voor je een betaling doet aan een leverancier of een belofte maakt aan een klant, check eerst of de goederen wel geïmorteerd of geëxporteerd mogen worden.
  2. Voorkomen is beter dan genezen. Ga je producten importeren of exporteren zorg dan dat je verpakking goed is. Een goede verpakking is belangrijk. Je verkleint hiermee de kans op schade. Schade kan je beter voorkomen dan genezen.
  3. Houd rekening met invoerrechten en BTW bij invoer. Importeer of Exporteer je binnen de EU? Dan heb je er bijna nooit mee te maken. Behalve bij Zwitserland en Noorwegen.  Importeer je van buiten de EU dan is de kans groot dat er invoerrechten en BTW bij invoer in rekening worden gebracht. Voor de BTW bij invoer zou je een artikel 23 aan kunnen vragen. Bij verschillende landen kan je ook gebruik maken van een oorsprongscertificaat zodat je lagere of geen invoerrechten hoeft af te dragen.
  4. Incoterms, ben je van plan om transport te organiseren? Dan krijg je te maken met leveringsvoorwaarden, oftewel incoterms. Met een incoterm wordt tussen een koper en verkoper afgesproken wie waar verantwoordelijk voor is binnen de levering. Het gaat hierbij om het laden/lossen, het transport, de douane en de verzekeringen. Het is slim om op voorhand goed na te denken over de incoterm die je wilt gebruiken zodat je tijdens het transport niet voor verrassingen komt te staan.