Voordat we het hebben over de geschiedenis van een container, wat is een container eigenlijk? Een container is  een gestandaardiseerde metalen box. Deze wordt veelal gebruikt voor het transport van losse goederen maar ook bijvoorbeeld voor de opslag van goederen. Een container kan vervoerd worden per weg, spoor of via water. Op deze manier kunnen goederen vervoerd worden zonder in en uitgeladen te worden.

De standaardmaat van een container heet TEU (zie aldaar). Luchtcontainers, geschikt voor vliegtuigen, zijn in het algemeen smaller dan de standaardcontainers. Een TEU is 20 voet (ca. 6,10 meter) lang, 8 voet (2,44 meter) breed en 8,5 voet (2,59 meter) hoog. Er zijn ook containers van 10 (voornamelijk voor offshore en opslag), 30 (voornamelijk tankcontainers), 40 en 45 voet (respectievelijk ca 3, 9, 12 en 13,65 meter) lang, met dezelfde breedte en hoogte; deze worden voornamelijk voor transport over land gebruikt. De hoogte van een container kan 8 voet, 8½ voet of 9½ voet zijn.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Container_(kist)

De container vindt zijn oorsprong al in de jaren dertig. Werd er toen al zo veel gebruik van gemaakt zoals nu? Nee verre van, er was totaal geen noodzaak om gebruik te maken van containers. Pas in de jaren 60 vond de container echt zijn weg in de handel.

De container zorgde ervoor dat de handel tussen landen enorm is veranderd. Wat logisch is omdat de kosten van transport ook naar beneden gingen.