Kies de juiste supply chain, snel of toch goedkoop?

By: Explect, February 6, 2023

two-arrows-choice-concept-legs-with-trainer-shoes

Als ondernemer ken je het vast wel, zeevracht vs. luchtvracht. Beide zijn ze handig om goederen over de hele wereld te vervoeren, maar welke je kiest, hangt af van enkele factoren, zoals de hoeveelheid producten, de bestemming en of je het snel of goedkoop wil.


Ondanks dat zeevracht een oude manier van vervoeren is, is deze manier nog steeds populair en een efficiënte manier om grote hoeveelheden goederen over lange afstanden te vervoeren. Het is meestal goedkoper dan luchtvracht en is ideaal voor producten die niet op specifieke tijd geleverd hoeven te worden, zoals grondstoffen en bouwmaterialen. Perfect voor bedrijven die prioriteit geven aan kosten!


Zeevracht is echter wel iets trager en gevoeliger voor weersomstandigheden en vertragingen dan luchtvracht. Schepen kunnen weken onderweg zijn, afhankelijk van de afstand en de route, en kunnen vertragingen ondervinden door weer, scheepvaartbeperkingen, etc. Je zult hier als ondernemer rekening mee moeten houden bij het bepalen van de levertijd en verkoopdata.


Luchtvracht is daarentegen snel en efficiënt en is ideaal voor het vervoeren van kleine hoeveelheden waardevolle of tijdgevoelige producten, zoals elektronica en medicijnen. Het geeft ondernemers de mogelijkheid om snel producten over de hele wereld te laten vervoeren en snel op de markt te brengen. Maar let op, het is wel duurder dan zeevracht en niet geschikt voor zwaardere producten.

Bij de keuze tussen zeevracht en luchtvracht moeten ondernemers afwegen tussen kosten, snelheid en gevoeligheid voor vertragingen. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen en prioriteiten van het bedrijf en producten. Soms is een combinatie van zee- en luchtvracht ook een optie, afhankelijk van de specifieke eisen van de supply chain.