Jaar van het konijn (CNY)

By: Explect, November 10, 2022

happy-chinese-new-year-2023-year-rabbit-handmade-rabbit-min

Jaar van het konijn


Het Chinese nieuwjaar (CNY) zal voor Nederland en vele andere land waarschijnlijk ongemerkt voorbijgaan.

Maar op het moment dat je ondernemer bent die handelt met China verandert dit allemaal. Alles gaat dicht en iedereen gaat naar familie, en dat soms voor meerdere weken.


De invloed van Chinees Nieuwjaar kan grote invloed hebben op jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk om op tijd actie te ondernemen zodat deze feestperiode voor zo min mogelijk problemen zorgt binnen jouw bedrijf. We raden je aan dit artikel van begin tot eind te lezen, want het niet zorgvuldig omgaan met het Chinees Nieuwjaar kan je onnodig op kosten jagen (met verminderde inkomsten)… Dat is laatste wat je wilt tijdens succesvol ondernemen.


Tijdens CNY sluit bijna elke fabriek in het land. De officiële feestdag duurt maar zeven dagen. Maar de meeste fabrieken zijn tussen de twee en vier weken volledig gesloten. Veel Chinese fabrieksmedewerkers nemen rond deze dagen extra vrije tijd, waardoor ze de weken eerder aan de sluitingsdatum van hun bedrijf vertrekken, wat de productie natuurlijk aanzienlijk vertraagd. Ook zullen veel medewerkers niet onmiddellijk daarna terugkeren, dit betekent dat het tot een maand kan duren voordat de productie na de vakantie weer op volledige capaciteit draait.

Je zult je er dus op tijd op moeten voorbereiden, want de fabrieksmedewerkers zullen uitgebreid genieten van (en de tijd nemen voor) het Chinese Nieuwjaar.

Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefestival genoemd, is de belangrijkste feestdag van het land. Veel mensen reizen terug naar huis om tijd door te brengen met hun familie.


Omdat de meeste fabrieksarbeiders migrerende arbeiders zijn, wonen ze over het algemeen ver weg van hun geboorteplaats en reizen ze honderden kilometers of meer om naar huis terug te keren. Dit kan het zelfs een van de weinige momenten zijn om gezin/familie te zien en zullen ze dan ook alles doen om er zoveel mogelijk van te genieten.

Bedrijven zorgen hierdoor dus vaak langere sluitingstijden om werknemers in de gelegenheid te bieden naar huis te reizen en vervolgens terug naar de stad waar ze werken. Die opvallende maand van reizen tijdens Chinees Nieuwjaar wordt Chūnyùn (春运) genoemd, en dit is één van de grootste menselijke migratie ter wereld.

Onderschat dus niet wat deze periode voor betrekking dit heeft bij jouw zakendoen met Chinese fabrikanten en leveranciers. Het kan je voorraadmanagement behoorlijk door in de knoop gooiden.
Wat is de beste manier om je hierop voor te bereiden

Omdat je weet dat de sluiting van het Chinees Nieuwjaar eraan komt, kun je nu al handelen om de kans op ongeplande vertragingen te verkleinen en je bedrijf soepel te laten draaien rondom die feestdagen.

We geven je een paar suggesties om je vooruit te helpen.


Vroegtijdig planningen maken


Het is slim je eerdere verkopen te bekijken en gebruik deze om je voorraadbehoeften vooraf te bepalen. Het is een goede gewoonte om je inventaris goed te beheren, zo weet je al wat je nodig hebt wanneer het tijd is om te bestellen voordat het Chinese Nieuwjaar je handel zal verstoren.


Je voorraden vergroten


Voor het geval de vertragingen zich voordoen, zou je dus kunnen gaan hamsteren voordat alle drukte toeslaat van het Chinees Nieuwjaar en iedereen in de rondte aan het rennen is om hun voorraden aan te vullen. Wees over-voorbereid met al je populairste inventaris en sla misschien zelfs de minder populaire artikelen in die toch potentieel hebben om op te raken.


Denk hierbij vooral aan de seizoensgebonden producten voorraden, vooral producten die verband houden met seizoenen, maar ook met de daarbij behorende feestdagen gezien producten vaak beter verkocht zullen worden. Gezien het een paar weken duurt voordat fabrikanten de capaciteit en weer op snelheid hebben na het Chinees Nieuwjaar, kan het wachten tot na de vakantiestop om seizoensartikelen te bestellen, je in een lastige situatie brengen.

Het beste is om ervoor te zorgen dat de belangrijkste producten niet opraken en dat de seizoensspullen op tijd arriveren voor de bijbehorende vakantie.