Incoterm FOB

FOB staat voor Free on Board. Het is een incoterm die alleen bij zeevracht van toepassing is. Het betekent letterlijk ‘vrij aan boord’. De overdracht vindt plaats op het moment dat de goederen aan boord zijn geladen. Wil je de term volledig hebben dan moet de plaats waar de overdracht plaatsvindt ook volgen. Dus stel de goederen gaan in Shanghai het schip op, dan is de volledige incoterm: FOB Shanghai.
Omdat de verantwoordelijkheden tussen koper en verkoper verschillen leggen we dit apart uit.

FOB verkopen

Bij een FOB verkoop lever jij de goederen tot deze aan boord zijn. Op het moment dat de spullen aan boord staan vindt de overdracht plaats van eigendom, risico en verantwoordelijkheid.

Voor jou als verkoper betekent dat dat je verantwoordelijk bent voor de uitklaring, het transport tot de haven en laden aan boord.

In praktijk ziet dat er voor LCL en FCL iets anders uit. Bij LCL worden de goederen naar een loods gebracht. In de loods worden de verschillende goederen samengevoegd. Bij FCL moet de container naar de terminal gebracht worden. In beide gevallen geldt dat de overdracht plaatsvindt op het moment dat de container aan boord staat. Alle kosten zijn tot op dat moment voor jouw rekening.

Een verzekering valt hierbij onder de verantwoordelijkheid van de koper.

FOB inkopen

Bij FOB inkopen krijg je de goederen vrij aan het schip geleverd. De verkoper heeft dan de verantwoordelijkheid om de goederen op de juiste wijze aan boord van het schip te krijgen. Staan de goederen op het schip, dan zijn ze van jou en heb jij de volledige verantwoordelijkheid. Het gehele traject daarna moet jij organiseren. Dit is dus het zeetransport, het lossen in de haven, de inklaring, de verzekering en het transport naar de eindbestemming.

In de praktijk ziet de stap voor de overdracht er als volgt uit: Jouw expediteur maakt een boeking voor een schip als deellading (LCL) of een volle container (FCL). De verkoper krijgt deze boeking en moet in het geval van een deellading de goederen aanleveren bij de aangewezen loods door jouw expediteur. Bij FCL krijgt de verkoper een boeking van een container.

De verkoper is dan verantwoordelijk voor het ophalen van de container, het beladen hiervan en het leveren van de container bij de terminal.

Als je inkoopt met zeevracht en je moet kiezen tussen FOB en CIF, adviseren wij je FOB. Want bij CIF kunnen we de kosten niet altijd vooraf vaststellen.

Hulp bij incoterms

Explect legt precies uit wat handig is in jouw situatie. Ook kunnen wij het transport van het begin tot het eind verzorgen. Het is van belang dat je de juiste incoterm gebruikt voor het soort transport dat je wilt laten organiseren.

FOB in een plaatje

  • Uitklaren

  • Transport naar de haven

  • Laden op het schip

  • Zeevracht

  • Lossen

  • Inklaren

  • Transport leveradres

  • Verzekering

Blauw = Verkoper

Groen = Koper

Exporteren

Ben je exporteur of wil je gaan exporteren? Explect helpt je verder. Wij navigeren en organiseren alles afgestemd op jouw wensen. Jouw goederen wereldwijd daar krijgen waar ze moeten zijn.

Het organiseren van export vraagt om kennis, expertise en ervaring. Kennis over documenten, expertise over incoterms, douaneformaliteiten en ervaring over de manier van handelen tussen leveranciers, transporteurs en agenten.

Bij Explect regelen we het van begin tot het einde. Zo ben jij volledig voorbereid!

Importeren

Ben je importeur of wil je gaan importeren? Dan is Explect echt iets voor jou. Bij importeren is een expediteur van grote waarde. Wij helpen je bij het totale traject om jouw goederen op de locatie te krijgen waar je ze maar wilt hebben.

Het organiseren van import vraagt kennis, expertise en ervaring. Kennis over de nodige documenten, expertise van incoterms, de douane en het transport. We hebben de kennis en ervaring en we delen deze met jou.

Zo organiseren we het traject van het begin tot het einde, afgestemd op jouw wensen.

Naar welk transport ben jij op zoek?

Exporteren

Als je wilt gaan exporteren dan begin je aan een mooi avontuur. Voor een succesvol avontuur is een goede voorbereiding essentieel. Als expediteur export helpen we je graag met het volledige traject van voorbereiden en organiseren tot en met het afleveren.

Importeren

Als je wilt gaan importeren dan begin je aan een mooi avontuur. Voor een succesvol avontuur is een goede voorbereiding essentieel. Als expediteur import helpen we je graag met het volledige traject van voorbereiden en organiseren tot en met het afleveren.

Laadplaats
Volume M3 (LxBxH)
losplaats
Gewicht KG.
Transportsoort
ZeevrachtLuchtvrachtIntermodaalWegtransport
Email*
Telefoonnummer