Duik je dieper in de harde cijfers denk je al snel: is de daling echt in zicht? Of is het een tijdelijke trend?

By: Explect, October 19, 2022

container prijzen 2022 okt

Gaat de markt eindelijk dalen? Goed nieuws of niet?

De spottarieven voor containervracht zijn al enkele maanden dalende. We zien ook steeds vaker berichten in de media die wijzen op een daling van het containervolume zelf. Maar wat zegt dit en is het een goed tekenen of niet?


Na twee jaar vol van problematiek klinkt dit als goed nieuws voor veel importeurs. Zoals de meeste zullen weten gaan we het piekseizoen van 2022 weer in. Zal er opnieuw een jaar met gebrek aan capaciteit en recordhoge vrachttarieven zoals in 2021 komen? Of kan er de komende maanden achterovergeleund worden en gewacht worden tot de tarieven nog verder gaan dalen?Duik je dieper in de harde cijfers denk je al snel: is de daling echt in zicht? Of is het een tijdelijke trend?

Als we kijken naar de meest actuele cijfers van de website Container Trade Statistics laat dit een daling van de wereldwijde containervolumes zien. Gemeten in teus zien we een daling 5,5% - 6,4 % ten opzichte van 2021. Niet enkel met 2021, maar zelfs als we verder kijken zien we een daling. Als we kijken naar 2019 voor corona is er zeker 1% meer in daling. 


Waar is deze daling dan aante wijten? Door de onzekerheid in China en de vele lockdowns zijn grote ketens hun risico meer gaan spreiden over de wereld. In plaats van alle fabrieken in China hebben vele grote bedrijven hun fabrieken en kantoren gesloten en verplaatst naar elders in de wereld. Hebben we hiermee voldoende gegevens verzameld om een conclusie te trekken? Dat nog niet er is namelijk meer om naar te kijken


Seizoensinvloeden

Zijn er op dit moment bijvoorbeeld ook gegevens die erop wijzen dat de zeevracht markt helemaal niet dalende is? Het antwoord daarop is; ja! Als we kijken naar trends voor Corona zien we een klassieke trend voorbij komen. De overeenkomst met de traditionele daling van tarieven in dit seizoen. De daling die we momenteel zien van vrachttarieven in 2022 kan worden verklaard door de normale daling zoals we die elk jaar rond dit tijdstip zien.


We kunnen dus constateren dat er een basis is om te zeggen dat de markt zwakker is dan normaal. Er kan ook worden vastgesteld dat de markt vóór Chinees Nieuwjaar 2022 veel sterker was dan normaal. Als we dan naar de koers kijken van de tarieven kunnen we eigenlijk zeggen dat de tarieven veel hoger liggen voor deze periode. Als we kijken naar de tarieven van Azië naar de VS dan is de markt nog zwakker. Dit verklaart ook een deel van de tarieven op dit moment.


Politieke invloeden

Buiten het seizoenverschil speelt er op dit moment veel in de wereld. Er zijn vele onzekerheden die te wijten zijn aan politieke beslissingen en gevolgen. Rusland en Oekraïne, gasprijzen, dieselprijzen, Afspraken die gesloten en gebroken worden. Daarbij verschilt het momenteel ook nog per land hoe er omgegaan word met Corona. Zo zagen we dat Ningbo recent nog deels dicht ging om vier besmettingen.


Congestieproblematiek nog steeds aanwezig

Ondanks de daling in volume zijn congestieproblemen in de havens de afgelopen maanden eigenlijk niet noemenswaardig veranderd. De wachtrijen van schepen voor de haven van Los Angeles zijn flink ingedaald. Echter, als we kijken naar de aankomst van de schepen en afhandeling is dit nog steeds niet op het niveau van 2021.


Veel rederijen lukt het nog steeds niet om zich aan het vaarschema te houden. Slechts 20% van de schepen op de routes van het Aziatische continent naar Europa komt op tijd aan. Als we kijken naar het aantal dagen dat de zendingen gemiddeld onderweg zijn van de fabrikant tot aan huis geleverd zitten we nog steeds gemiddeld op honderd dagen. Dit is ruim twee keer zo lang als voor de coronapandemie. Om die reden is het track and trace van containers nog belangrijker geworden wat we aanbieden via ons platform.


Hier kunnen we uit opmaken dat ondanks de daling in volume de sector van transport en logistiek de problemen nog niet grondig weet op te lossen. Maar wat gaat er dan gebeuren als we wel weer het piekseizoen ingaan? Je zou daarom kunnen verwachten dat wanneer het hoogseizoen begint en het vrachtvolume weer toeneemt, deze knelpunten erger zullen worden.De grote vraag, is er echt een daling inzicht?

Kijken we plat naar de zeevracht container tarieven op dit moment, ja dan is er een duidelijke daling. Maar als we dieper kijken naar de cijfers en in een breder gebied dan kun je zeggen dat dit niet zo is.


De onzekerheid blijft dus groot, het is extreem moeilijk om op dit moment een trend te zien. Voorspellen of we op weg zijn naar een nieuwe piek of dat de daling inmiddels is ingezet is lastig te bepalen. Het is simpelweg nog te vroeg om een echt standpunt in te nemen. De komende weken zal er meer duidelijkheid moeten komen welke kant we nu echt opgaan. Als lockdowns als deze voorbij zijn zal China dan weer op volle kracht gaan draaien? Of gaan we komende maanden weer meer lockdowns zien?


Één ding is zeker, de tarieven hebben we niet zo laag gezien. Mocht je ook een actuele prijs willen vraag deze dan aan via ons platform of via deze link op de website.