Hoe kan het transport duurder worden dan verwacht?

Explect, April 15, 2022

Wanneer je goederen importeert of exporteert, wil je natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan dat is logisch. En toch kan het zijn dat de rekening voor transport hoger is dan je vooraf had bedacht.

 

We hebben de voorkomendste verrassingen voor je opgesomd.

 

Meer KG, CHW, LDM of CBM.

Je vraagt de afmetingen op bij je leverancier en deze geef je door aan je expediteur of je voert ze zelf direct in op Explect Online. Op basis van deze afmetingen worden berekeningen gemaakt om je een offerte te kunnen geven. Zo wordt een LCL-zending vaak op een wicht maat tarief berekend. Wat betekent dat er zowel naar het gewicht als de CBM wordt gekeken. Als de afmetingen groter zijn of het gewicht is zwaarder dan eerder opgegeven heeft helaas invloed op de eindfactuur. Meestal wordt dit pas later in het logistieke traject opgemerkt, bijvoorbeeld bij de loods als er nagemeten wordt.

 

Btw en invoerrechten.

Ga je goederen importeren dan moeten de goederen die je importeert ook ingeklaard worden bij de douane. In veel gevallen dien je dan invoerrechten en btw bij invoer af te dragen. Laat je de inklaring doen door Explect dan dragen we deze voor je af bij de douane. Voor btw wordt een standaardtarief van 21% gerekend, maar dit kan afwijken bij specifieke producten. Wat je aan invoerrechten moet betalen, is afhankelijk van de productcategorie die de HS-code bepaald. Wil je weten wat je invoerrechten en btw bij invoer is dan bereken we dat graag voor je. Echter, dit is altijd nog afhankelijk of douane akkoord gaat met de opgegeven gegevens. De invoerrechten en btw bij invoer worden belast over de waarden van de goederen en daarbij een deel van je logistieke kosten. Bij Explect Online kun je makkelijk je producten opgeven en opslaan met de juiste HS-code en het land van oorsprong.

 

Documenten

Beschik je of je leverancier wel over de juiste documenten om te kunnen importeren en exporteren? Wat we vaak tegenkomen is dat een leverancier uit bijvoorbeeld China geen exportvergunning heeft. Dan is het geen tegenstaande exporteur. Vaak kan een agent dan optreden als exporteur of kan de documenten opmaken echter zijn hier vaak extra kosten aan verbonden. Dit kan variëren tussen de 25 tot soms wel 250 USD. Maar ook bijvoorbeeld als een leverancier bijvoorbeeld de orginal B/L in handen heeft gehouden. Vaak kan het document dan omgezet worden naar express b/l of seaway Bill vaak worden hier ook extra kosten voor gerekend.

 

Je offerte is verlopen.

Stel de goederen zijn later klaar of er wordt een afvaart gemist. Dan kan het zijn dat de geldigheid van je offerte al verlopen is voordat het transport daadwerkelijk plaats zal vinden. De offerte gaat altijd uit van de op dat moment geldige tarieven. Dat betekent dat als je goederen later dan gepland meegaan met de boot, trein of het vliegtuig, de tarieven ineens gewijzigd kunnen zijn. Zeker in de Corona periode hebben we dit veel gezien. Of in de periode dat de brandstofprijzen razend omhooggingen.

 

Het transport loopt anders dan verwacht.

Een transport zeker van of naar het buitenland bestaat uit veel trajecten en partijen die allemaal bij elkaar komen. Het is hierdoor bijna onmogelijk om altijd alles van het begin tot het eind te kunnen weten en te kunnen offeren. Als jouw expediteur proberen we alles in de hand te houden lukt dat niet altijd. Bijvoorbeeld als de douane een controle wil uitvoeren op jouw goederen. Dit weten we niet vooraf. Of stel je bent je zending aan het lossen over het algemeen heb je dan 2 uur vrij om te lossen voor om complete container of vrachtwagen. Val je daarbuiten dan krijg je wachturen. Deze kosten weten we niet vooraf en zullen daardoor nooit op een offerte staan.

 

Ben je benieuwd wat er allemaal in je offerte zit of heb je andere vragen, neem dan gerust contact op.

 


butler-worried-hands-touch-forehead-which-has-many-expenses-such-as-electricity-bills-internet-bills-mobile-phone-bills-credit-card-bills-hand-no-money-pay-debts-concept
Share:

Are you leaving the website already?

Didn't find what you were looking for?

We are happy to help you, ask your question below