Bill of Lading

Explect, April 14, 2022

Het juiste transportdocument


Het is belangrijk dat een lading of een pakket vergezeld wordt door het juiste transportdocument. En vervolgens moet dat document goed ingevuld zijn. Dat voorkomt problemen bij de douane of in de haven, met alle vertragingen van dien. Afhankelijk van het land van bestemming, het type vervoer en het product wordt bepaald welke documenten je nodig hebt. Standaard heb je voor iedere transport een factuur, paklijst en een transportdocument nodig.

Bij vervoer over zee spreekt je dan over een:


Bill of Lading


De term Bill of lading betekent letterlijk “lijst met vracht”.

Wat doet een Bill of Lading dus in de kern? Juist, hij geeft de gegevens weer van de goederen die worden vervoerd.

Is er meer? Absoluut. Ook al besteed je het vervoeren van je goederen uit, dan is het nog steeds waardevol om te weten wat een Bill of Lading precies doet en welke mogelijkheden er zijn.


Wat is een Bill of Lading?


Het is een ontvangstbewijs, door de uitgifte van een Bill of lading verklaard de vervoerder, in dit geval de kapitein als vertegenwoordiger van de vervoerder, dat hij de goederen aan boord van zijn schip heeft ontvangen. Daarmee is het dus een transportdocument geworden.

Dit maakt het ook meteen een Waarde document. Waarom? Een Bill of lading geeft degene die het in zijn bezit heeft recht op aflevering van de goederen. Het zou kunnen gezien worden als een bewijs van eigendom.

Daarmee kan een Bill of Lading ook verhandelbaar zijn, dit wil zeggen dat het eigendomsrecht overdraagbaar is. Vaak komen er bij dit soort handelingen een bank in het spel als tussenpersoon. Om te waarborgen dat de verkoper zijn geld krijgt en de koper een beschikking krijgt over de goederen.

Naast de originele Bill of Lading wordt er ook wel gewerkt met Waybill. Hierbij is alleen een kopie van de Bill of Lading voldoende om de lading in ontvangst te nemen. Met B/L tracking kan de status van een zeevrachtzending worden herleid.

Verder bestaan er de House B/L deze wordt door een expediteur verstrekt aan de verlader. En er wordt gebruikgemaakt van de Master B/L (MBL) welke door de rederij wordt verstrekt aan de expediteur.


Wat staat er in een Bill of Lading?


Een paar elementen van een Bill of Lading zijn:

·        Afzender

·        Ontvanger

·        Haven van herkomst

·        Haven van bestemming

·        Vervoerder

·        Naam van het schip

·        Voorwaarden voor vervoer

container-cargo-ship-import-export-business-logistic-digital-world-map (2)